Asiakas
Suomen Messusäätiö
Messukeskus

Vuosi
2019

Mitä teimme?
Strategia
Design
Kaupunkitaide
Toiminnallinen teos
Kokemukselliset ja osallistavat keinot

Kumppanit
Sweco
Timberpoint
Sun Effects

Valokuvat
Janne Westerlund

”Helsinki kasvaa nyt huikeaa vauhtia. On tärkeää, ettemme uusien alueiden kehittymisen keskellä unohda sitä, mikä kaupunkitilan merkitys todellisuudessa on – luoda turvalliset, toimivat ja inspiroivat puitteet hyvälle urbaanille elämälle. Leikki, luovuus, yllätyksellisuus ja rosoisuus kuuluvat tähän olennaisena osana. Julkiset teokset kuten Liuku ovat tärkeä osa Helsingin identiteetin rakentumista ja avoimia, ilmaisia ilonaiheita kaikille.”

Jan Vapaavuori, Helsingin pormestari

Liuku on toiminnallinen teos, joka kutsuu tutkimusmatkalle

Lähtötilanne

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää ja tuo esiin suomalaista osaamista ympärivuotisena mediana. Vuonna 2019 Messukeskus juhlisti satavuotisjuhlaansa messujen ydinteemalla ”kohtaaminen”. Messusäätiö halusi juhlistaa Messukeskuksen juhlavuotta ikimuistoisella lahjalla. Lisäksi Messukeskus halusi saada satavuotisteoksellaan mahdollisimman suuren vaikuttavuuden valittujen kohderyhmien parissa, jotta satavuotisteos tukisi mahdollisimman hyvin Messukeskuksen missiota ja strategiaa.

Toiminnallinen teos hohtaa tunnelmallista punaista valoa
Liu'un liuku

Ratkaisu

Teoksen suunnittelu aloitettiin pohtimalla, mitkä teoksen tärkeimmät kohderyhmät ovat ja millaista käytännön toimintaa kohderyhmiltä toivotaan, jotta Messukeskuksen missio toteutuisi parhaiten. Teoksen suunnitteluperusteiksi valikoituivat kohderyhmien osallistuminen tavalla tai toisella teokseen sekä ”instattavuus”.

Teosta suunnitellessamme pureuduimme Messuaukion maisemaan, messujen historiaan ja ajatukseen messuista iloisena kohtaamisten paikkana. Idea taideteokseen saatiin sadan vuoden takaa, jo ensimmäisillä messuilla kävijät hurmanneesta liukumäestä. Suunnittelimme pysyvän ja kestävän teoksen, joka on mahdollista purkaa ja siirtää, ja joka houkuttelee vierailijoita ja ohikulkijoita osallistumaan, kohtaamaan, viettämään aikaa teoksella ja jakamaan kokemuksensa muille.

Messukeskuksen pihaan suunniteltu toiminnallinen teos Liuku

Lopputulos

”Mä haluun käydä täällä myös huomenna.”
– Myy, 4 vuotta

Liukumäki taideteoksen ideana yllättää ja yllyttää seikkailuun. Messukeskus-nimestä peräisin olevan M-kirjaimen muodot mahdollistavat teoksen kiipeiltävät ja liu’uttavat osat.

Ylös kipaistaan mutkittelevia portaita pitkin, ja portailla voi viettää aikaa myös istuskellen. Uskaliaille on luvassa vatsanpohjaa vihlaiseva liuku katutasolle. Sijoituksessa on huomioitu Messuaukion saattoliikenne ja teoksen soveltuminen aukiolle kaupunkikuvallisesti. Myös teoksen leikkiturvallisuus lapsivieraille on testattu.

Teoksen päämateriaali on kestävän kehityksen mukainen ristiinliimattu massiivipuu. Katto on läpikuultavaa polykarbonaattia, mikä luo jännittävän punaisen valohehkun teoksen sisälle. Teokseen kiinnitetyt led-valot saavat Liu’un hehkumaan myös pimeään vuodenaikaan. Näyttävä maamerkki valaisee Messuaukiota ympäri vuoden.

Seitsemän metriä korkea ja 25 metriä pitkä, hehkuvanpunainen Liuku yllyttää messuvieraan hassuttelemaan ja viettämään aikaa. Liuku on toiminnallinen teos, joka pitää kokea itse!