”On hienoa, että lapset pääsevät taas leikkimään turvallisesti kaupungin ytimessä. Rupimanteri on paitsi innostava leikkipaikka, myös julkinen taideteos ja upea jatkumo kaupungin julkisen taiteen ketjuun.”

Sari Kaasinen, kulttuurijohtaja, Joensuun kaupunki

Asiakas
Kuntarahoitus
Joensuun kaupunki

Vuosi
2019

Mitä teimme?
Leikkipaikan suunnittelu kävelykadun varrelle Joensuun keskustaan

Valokuvat
Miska Korpelainen

Lähtötilanne

Saimme keväällä 2019 pienen mutta haastavan tehtävän: oivaltavan leikkipaikan suunnittelu Joensuun vilkkaalle kävelykadulle. 

Tila tälle oli pieni ja tarkkaan rajattu. Paikka sijaitsee vilkkaan pyöräreitin varrella, joten leikin alue tuli rajata aidan kaltaisella elementillä pyörätiestä. Arvokas kaupunkiympäristö ja näkymäakseli asettivat omat vaatimuksensa.

Ratkaisu

Leikkipaikan tai paremminkin leikkiin kannustavan pysähtymispaikan teemaksi valikoitui harvinainen Joensuun alueella asuva rupimanteri-lisko. Se tarjosi mielenkiintoisia yksityiskohtia ja oli helposti muovattavissa toiminnalliseksi paikaksi.

Lopputulos

Rupimanterin selkäevä ja pyrstö toteutettiin betonista tehtaalla valamalla. Sen mustat läikät nousevat kadun tasosta esille puolipallon muotoisina tasapainoiluelementteinä ja silmänä toimii teräksinen kumpu. Hahmo piirtyy kadun pintaan kumiturva-alustasta. Leikkipaikan väritys sovitettiin huolellisesti yhteen ympäristön värien kanssa.

Leikkipaikan suunnittelu Joensuun eloisalle kävelykadulle