Asiakas
Lujatalo

Vuosi
2013–2016

Mitä teimme?
Taidekonsepti
Taiteen toteutussuunitelma

Kumppanit
L-arkkitehdit
Vireo

Valokuvat
Kuvatoimisto Kuvio
Berry Creative

”Olemme Lujalla ylpeitä yhteistyöstä taiteilijan ja arkkitehtien kanssa, sillä sen ansiosta meidän kohteissamme taide on hienosti osa rakennusta ja ympäristöä.”

Janne Mönkkönen, Uudenmaan asuntotuotannon aluejohtaja

Kide-taideteos porttikäytävässä Kivistössä
Kide-taideteos porttikäytävässä on saanut innoituksensa värikkäästä metsästä

Lähtötilanne

Vantaan kaupunki on brändännyt Kivistön taidekaupungiksi. Kivistön asemakaavoissa edellytetään, että taide liitetään kaikkeen arkkitehtuuri- ja ympäristösuunnitteluun heti alusta alkaen. Lujatalo etsi rakentamiinsa kohteisiin taideaiheita, joissa taide on integroitu osaksi rakennuksia ja ympäristöä. Suunnitelmat tehtiin urakoitsijan, arkkitehdin ja taiteilijan yhteistyönä.

Vantaan Kivistön keskustassa taide on ollut yhtenä vahvana teemana. Kide-konsepti syntyi osana 2013 pidettyä tontinluovutuskilpailua.

Kiteen suunnittelu lähti siitä, että käytävä on tärkeä kulkuyhteys. Porttikäytävä näkyy niin kadun ohikulkijoille kuin pihan asukkaillekin.

Ratkaisu

Talon persoonaa ja alueen konseptia toteuttava teoskokonaisuus Kide levisi porttikäytävästä pihalle ja julkisivuille. Kokonaisuus tehtiin tiiviissä yhteistyössä pääsuunnittelijan L-arkkitehtien kanssa. 

Kide tuo tiivistyvään kaupunkiin ripauksen metsän ja luonnon tuntua. Sen värit on haettu keväisestä metsästä.

Porttikäytävän taideteos Kide kaukaa nähtynä

Lopputulos

Kide on arkkitehtuurin ja taiteen saumaton liitto, joka ulottuu pihalta parvekkeisiin ja kattokulmiin saakka. Se on saanut paljon kiitosta. Kun arkkitehtien arviointiryhmä kiersi aluetta, he tapasivat pihalla asukkaita, jotka ovat ylpeitä omasta taideaiheestaan. Taide tuo lisäarvoa ja arvostusta sekä alueelle että omaan kotiin ja nostaa alueen arvoa.