”Parkkitalosta jalostui alueen suunnittelun edetessä eheä kokonaisuus täydentämään muutenkin laadukasta kaupunkiympäristöä Kivistössä. Työ jäsentyi paikallavaletun betonirungon, rujon Corten-teräksen sekä terävän, mutta leikkisän infografiikan kokonaisuudeksi. Erityisen ansiokasta Safiiriparkissa on se, miten infografiikka kasvaa käyttäjäkokemusta ohjaavasta viestinnästä julkisivuaiheiden kautta aina viherkaton suuriksi kuvioiksi. Materiaalien ja grafiikan yhdistelmä on rakennuksessa poikkeuksellisen mielenkiintoinen.”

Jari Lonka, Safiiriparkin pääsuunnittelija, L arkkitehdit

Asiakas
Lujatalo
KSBR

Vuosi
2016–2019

Mitä teimme?
Värisuunnitelma
Graafinen suunnittelu
Opastesuunnittelu
Viherkatto

Kumppanit
L arkkitehdit
Vireo

Valokuvat
Kuvio

Lähtötilanne

Kivistöön jo valmistunutta rakennuskantaa leimaavat tummat tiilijulkisivut, joissa on puhtaita, intensiivisiä tehostevärejä. Ennen suunnittelun aloitusta tehtiin analyysi ympäristön väreistä. Lähtökohdaksi parkkitalolle valittiin pyrkimys rauhalliseen, maadoittavaan rakennusmassaan.

Ratkaisu

Taideaihe suunniteltiin vuorovaikutuksessa arkkitehtien kanssa siten, että paikoitustalon arkkitehtuuri ja taide muodostavat yhdessä saumattoman kokonaisuuden. Paikoitustalolle valittiin materiaalilähtöinen väri: Corten-teräksinen julkisivu sopii yhteen ympäröivien korttelien tumman tiilen sekä keltaisten ja oranssien maavärien kanssa. 

Porraskäytävien ja ikkunoiden valkoiset, kaartuvat raidat nousevat julkisivusta teosmaisena aiheena, jossa raitojen määrä kasvaa kerrosten mukaan. Raidoitus tuo tilaan valon ja varjon leikkiä.

Lopputulos

Paikoitustalon opasteet suunniteltiin graafisen muotoilun keinoin siten, että ne ovat paitsi informatiivisia, myös visuaalista erityislaatuisuutta luovia. Valitut kohdat julkisivussa sekä sisätiloissa nostettiin esiin. Valkoiset raidat seinä-, ikkuna- ja lattiapinnoilla kirkastavat sisätilojen betonipintoja. Raidat näyttävät kerrosnumeron ja kulkusuunnan. Julkisivujen suuret valoputkiopasteet viimeistelevät pelkistetyt Corten-julkisivut ja tuovat inhimillistä mittakaavaa katutilaan.

Valkoiset opasteet kirkastavat seiniä
Valoputkiopasteet kauempaa nähtynä
Valoputkista koostuvat opasteet näyttävät autojen ja polkupyörien paikat
Valkoiset raidat kirkastavat parkkitilaa

Valkoiset raidat kauempaa nähtynä
Teräksinen julkisivu ja kaartuvat valkoiset raidat